Як підготувати дитину до дитячого садка

Коли дитина вперше йде в дитячий садок, вона відчуває тривогу. Але, можливо, ще більшу тривогу відчувають батьки. Їх переповнюють сильні емоції: хвилювання, трепет, очікування й т. ін. Така сімейна подія стає для них джерелом сильного стресу.

Використовуйте літні місяці, щоб підготувати дитину до цього важливого кроку. Якщо ви приділите увагу кільком речам, ви допоможете дитині легко адаптуватися до нових умов і зробите її перебування в дитячому садку більш радісним.

Крім усього іншого, вам необхідно привчити дитину до нових щоденних процедур, познайомити її з новою обстановкою й вибрати предмет, який у садку буде нагадувати їй про дім. Поставтеся до такої підготовки серйозно: від цього залежить настрій, з яким дитина буде йти в дитячий садок протягом декількох років.

Є прості методи підготувати дитину протягом літа, щоб її перші дні в дитячому садку пройшли безболісно. Підготовка не потребуватиме від вас багато часу, її легко можна поєднувати зі звичними повсякденними заняттями дитини.

Чому підготовка до дитячого садка – це важливо?

Батькам важливо зрозуміти, чому дитячий садок викликає в дитини занепокоєння та чи нормально це. Перш за все, маленькі діти часто бачать у батьках джерело безпеки. Це показують численні дослідження дитячих психологів. У дітей є особливий механізм прихильності. Він полягає в тому, що під час взаємодії з батьками у них виділяється «гормон радості» окситоцин, це зміцнює зв’язок і зменшує занепокоєння. Коли ми віддаємо дитину в дитячий садок, ми вимагаємо від неї покинути свою зону комфорту й вирушити в невідоме. Це викликає в неї занепокоєння.

Навіть якщо дитина спочатку не залишається в дитячому садку весь день, вона зіштовхується з невідомими раніше труднощами. До неї висуваються нові соціальні вимоги в групі, де менше дорослих і більше однолітків. Вона змушена освоювати новий простір і підлаштовуватися під новий розпорядок. У неї з’являється багато нових занять, які вимагають уваги й концентрації. Дитині буває надзвичайно важко пристосуватися до таких умов.

Дитині простіше адаптуватися в дитячому садку, якщо в одну групу з нею ходять однолітки, яких вона вже знає: двоюрідні брати чи сестри, сусідські діти тощо. В іншому випадку їй доводиться заводити нових друзів, що ще більше ускладнює її адаптацію до нових умов.

Однак не варто надто хвилюватися. Дитина почувається в безпеці поряд з вами, а значить, ви можете допомогти їй звикнути до дитячого садка.